Magunkról

ELKÖTELEZVE A MISKOLCI KULTÚRÁÉRT

Miskolc mindig élen járt abban, hogy kulturális városként legyen meghatározható. A városban járva minden évszakban "kézzelfogható" a polgári hangulatban is gyökerező kultúra. Elég csak e város értékein végignézni, hogy tudjuk: Miskolc kulturális központja a térségnek. Adottságai, természeti értékei, épített örökségei is ezt erősítik. Gondoljuk csak meg: az ország első vidéki kőszínháza is itt épült fel.

A miskolciak büszkék arra, hogy városunkban számos olyan fesztivál, rendezvény, országos jelentőségű kulturális örökségi helyszín található, amelyek tovább viszik és élővé teszik mindazt, ami Miskolcon kultúra. A változó kulturális térben azonban elengdhetetlen, hogy felkaroljuk és segítsük a szellemi értékeket, hiszen az önmagában nem él meg, komoly támogatással tudja betölteni jelentőségét. 

A múlttal, a sokszínű és kulturálisan gazdag jelennel a közeljövő feladataként többek között a miskolci kultúra támogatását fogalmazta meg a KultMIX, a Miskolci Kulturális Klaszter. Marketing-tervek kidolgozásával és megvalósításával, adatbázisok létrehozásával, országos road-show indításával segíti a város múzeumait, teszi ismertebbé Miskolc kulturális örökségét, bemutatóhelyeit mind a miskolci, mint az országos és a határon túli közönség körében. A város páratlan kulturális hagyományai így nem maradnak rejtve senki előtt, Miskolc pedig még hangsúlyosabban kapcsolódhat be a hazai és nemzetközi kulturális életbe. 

          Pálffy Kinga vezérigazgató, Miskolc Holding Zrt., Klaszter Menedzsment

                                                                                                                                         

Miről szól a klaszter és milyen célokkal jött létre?
  • A város kulturális turisztikai attrakcióit működtető szervezetek és az ő munkájukat segítő vállalkozások (vendéglátóhely, rendezvényszervező, nyomda,stb.) összefogása.
  • A város meglévő, valamint újonnan létrejövő kulturális attrakcióinak támogatása, a fenntarthatóságuk segítése.
  • A dologi és humán erőforrások optimalizálása a város kulturális területén.
  • Komplex klaszterstratégia és arculat létrehozása. 
  • A kulturális turisztikai attrakciók által közösen használható eszközök beszerzése. 
  • Miskolc szellemi értékeinek, és a kulturális örökségi helyszínek ismertségének növelése a helyi, az országos és a határon túli közönség körében. 
  • A kulturális attrakciókhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének megvalósítása
  • A Miskolc Holding Zrt. minden évben kiemelt figyelmet fordít a kulturális programok, rendezvények, sportesemények támogatására. A KultMIX megalapításával ezt a folyamatot kívánja erősíteni a miskolci kulturális élet elkötelezett támogatójaként.
 
Mit jelent a klaszter?

A klaszter olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban (előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók) dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze. A klaszter nem önálló jogi személy, működéséhez Klaszter Menedzsment szervezet szükséges.

A Klaszter Menedzsment a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt., mely egyben a klaszter tagja is. Feladatai, a Klaszter működésének operatív biztosítása és az ehhez kapcsolódó adminisztratív és szakmai tevékenységek ellátása.